Slingorna

Appen Hästmuseum Strömsholm är kostnadsfri att både ladda ner och lyssna på. Alla slingor utom Tävlingarnas Strömsholm startar vid Knytpunkten på stallbacksområdet. Besökaren kan välja att starta en slinga var som helst och till exempel gå den motsols, men då kan viss logik gå förlorad. Berättaren tar besökaren med på intressanta promenader kryddade med fakta, anekdoter och humoristiska berättelser från dåtid, nutid och framtid. Eftersom slingorna styrs av GPS, går det inte att lyssna på berättelserna utan att vara på den aktuella GPS-punkten.  

1. Veterinärslingan

Den här slingan är 2 km lång och tar c:a 45 minuter att gå under ledning av berättaren Magnus Tannergren. Slingan går på hårdlagda ytor från Knytpunkten via djursjukhuset vidare till Kungsstallarna, Ridsportens hus och sedan tillbaka till Knytpunkten. Roliga anekdoter blandas med information om dagens hästhållning och hur ridsporten utvecklats genom åren. Vi berättar också om de många vackra husen på området, som alla bär sin historia och spelar en viktig roll än idag.

2. Åsrundan

Den här slingan är 0,8 km lång och tar c:a 25 minuter att gå under ledning av berättaren Magnus Tannergren. Slingan går på hårdlagda ytor där du i vissa fall delar utrymmet med hästekipage. Slingan går från Knytpunkten via Markan och ridvägen mot Nya och Röda ridhusen och sedan tillbaka via Åsvillan och Gula kontoret. Du får bland annat lära känna några av Markans färgstarka karaktärer och se var landslagen tränar.

3. Slottsslingan

Den här slingan är 1,1 km lång och tar c:a 40 minuter att gå under ledning av berättaren Karin Morgan. Slingan går på hårdlagda ytor där du i vissa fall delar utrymmet med hästekipage. Slingan går från Knytpunkten till Strömsholms slotts trappa. Du får bland annat veta mer om de kungliga banden till Strömsholm och höra Hästens skål.

4. Tävlingarnas Strömsholm

Den här slingan är 1,2 km lång och tar c:a 50 minuter att gå under ledning av berättaren Jan Fristedt. Slingan går till stor del på gräs och i terrängen, där du i vissa fall delar utrymmet med hästekipage. Slingan går från slottets entré till Hästkyrkogården på Österängarna. Du får höra hisnande historier om allt från Strömsholmstävlingarna, kunglig björnjakt, galopptävlingar och slutligen berättelser om de legendariska hästarna som galopperat vidare på de evigt gröna ängarna.

5. Stallbacksrundan

Den här slingan är 0,6 km lång och tar c:a 40 minuter att gå under ledning av berättaren Jan Fristedt. Slingan går på hårdlagda ytor där du kan möta hästekipage. Slingan går från Knytpunkten och runt stallområdet via Markan och tillbaka till Knytpunkten. Du får veta mer om de vackra ridhusen, stallarna, hur ridundervisningen bedrevs förr och uppleva pågående verksamhet.

Stäng meny