Slingorna

Appen Hästmuseum Strömsholm är kostnadsfri att både ladda ner och lyssna på. De flesta slingor startar vid Knytpunkten på stallbacksområdet, övriga vid Slottet eller Ridsportens Hus. Besökaren kan välja att starta en slinga var som helst och till exempel gå den motsols, men då kan viss logik gå förlorad. Berättaren tar besökaren med på intressanta promenader kryddade med fakta, anekdoter och humoristiska berättelser från dåtid, nutid och framtid. Eftersom slingorna styrs av GPS, går det inte att lyssna på berättelserna utan att vara på den aktuella GPS-punkten. Undantaget är slingan Livet på slottet, som guidar inne i Strömsholms slott. Den slingan är öppen och kan avlyssnas var som helst. Men den är förstås roligast att avnjuta på plats inne i Slottet!  

1. Veterinärslingan

Den här slingan är 2 km lång och tar c:a 45 minuter att gå under ledning av berättaren Magnus Tannergren. Slingan går på hårdlagda ytor från Knytpunkten via djursjukhuset vidare till Kungsstallarna, Ridsportens hus och sedan tillbaka till Knytpunkten. Roliga anekdoter blandas med information om dagens hästhållning och hur ridsporten utvecklats genom åren. Vi berättar också om de många vackra husen på området, som alla bär sin historia och spelar en viktig roll än idag.

2. Åsrundan

Den här slingan är 0,8 km lång och tar c:a 25 minuter att gå under ledning av berättaren Magnus Tannergren. Slingan går på hårdlagda ytor där du i vissa fall delar utrymmet med hästekipage. Slingan går från Knytpunkten via Markan och ridvägen mot Nya och Röda ridhusen och sedan tillbaka via Åsvillan och Gula kontoret. Du får bland annat lära känna några av Markans färgstarka karaktärer och se var landslagen tränar.

3. Slottsslingan

Den här slingan är 1,1 km lång och tar c:a 40 minuter att gå under ledning av berättaren Karin Morgan. Slingan går på hårdlagda ytor där du i vissa fall delar utrymmet med hästekipage. Slingan går från Knytpunkten till Strömsholms slotts trappa. Du får bland annat veta mer om de kungliga banden till Strömsholm och höra Hästens skål.

4. Tävlingarnas Strömsholm

Den här slingan är 1,2 km lång och tar c:a 50 minuter att gå under ledning av berättaren Jan Fristedt. Slingan går till stor del på gräs och i terrängen, där du i vissa fall delar utrymmet med hästekipage. Slingan går från slottets entré till Hästkyrkogården på Österängarna. Du får höra hisnande historier om allt från Strömsholmstävlingarna, kunglig björnjakt, galopptävlingar och slutligen berättelser om de legendariska hästarna som galopperat vidare på de evigt gröna ängarna.

5. Stallbacksrundan

Den här slingan är 0,6 km lång och tar c:a 40 minuter att gå under ledning av berättaren Jan Fristedt. Slingan går på hårdlagda ytor där du kan möta hästekipage. Slingan går från Knytpunkten och runt stallområdet via Markan och tillbaka till Knytpunkten. Du får veta mer om de vackra ridhusen, stallarna, hur ridundervisningen bedrevs förr och uppleva pågående verksamhet.

6. Livet på slottet

Slingan går inne i Strömsholms slott, men kan avlyssnas var som helst, när som helst. Vill du uppleva slingan inne i slottet, hittar du slottets öppettider här: www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/stromsholmsslott/oppettider

Slingan Livet på slottet berättas av Björn Norman, och startar utanför entrén till slottet och för dig bland annat till Kinesiska matsalen, Rikssalen, Klubben och kapellet. Förutom en intressant portion kunglig historia, får du veta hur det gick till när Arméns rid- och körskola huserade på slottet. En synnerligen festlig tid! Slottet har trappor, låga trösklar och saknar hiss. 

7. Parkpromenaden

Strömsholms slottspark, lustträdgården och omgivningarna i direkt anslutning till slottet har i årtionden varit ett populärt utflyktsmål. I Parkpromenaden, som berättas av Björn Norman, får du en inblick i hur parken och alla byggnader kom till. Du får också en känsla av hur det såg ut förr med betande hästar, köksträdgård och jakter runt slottet. Sträckan är ca 2,5 kilometer och går huvudsakligen på plana, hårdlagda ytor där det fungerar att ta sig fram till fots och med rullstol eller barnvagn. Ett par trappsteg förekommer dock. 

8. Mölntorp

Slingan till Mölntorp berättas av Magnus Tannergren och bjuder på en intressant historievandring som innefattar såväl berättelser om Sveriges första vårdhem för utvecklingsstörda, som industrihistoria. Självklart andas också den här slingan häst. För det var faktiskt i Mölntorp som Gustav Vasa egentligen hade tänkt sig att anlägga sin hästverksamhet. Slingan är ca 4 km lång och går på hårdlagda ytor där det fungerar att ta sig fram till fots och med rullstol eller barnvagn under de varma delarna av året. Observera att slingan går till Mölntorps gård, och sedan tillbaka till Westerqvarn, därav de annorlunda siffermarkeringarna på kartan och i appen.

9. Borgåsund

Den här slingan tar dig från ridskoleområdet till det pittoreska kustsamhället Borgåsund, som har en brokig historia som boplats för ridskolans arbetare, betydande hamn med utlopp för Strömsholms kanal och laststation för stuteriets hingstar. Slingan, som berättas av Magnus Tannergren, är ca 3,5 kilometer lång och går på hårdlagda ytor där det fungerar att ta sig fram till fots och med rullstol eller barnvagn. Undantaget är några trappsteg vit Torget i Borgåsund ner mot småbåtshamnen, men där finns en alternativ gångväg längs landsvägen utan nivåskillnad. Observera att slingan går till Borgåsunds gästhamn och tillbaka till samhället, därav de annorlunda siffermarkeringarna på kartan och i appen.